Ανακοίνωση σχετικά με την έναρξη της νέας Ακαδημαϊκής Χρονιάς 2021-22

Νέα έρευνα από το εργαστήριο Drosophila Development and Homeostasis
5 Αυγούστου, 2021
Short documentary from the Molecular Ecology and Evolution Lab
7 Σεπτεμβρίου, 2021

Αγαπητά μέλη του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών,

Σας καλωσορίζουμε στο Τμήμα και είμαστε χαρούμενοι που θα τα ξαναπούμε από κοντά. Το Τμήμα έχει ετοιμαστεί για τις προκλήσεις από τη συνεχιζόμενη πανδημία και θα στηρίξει την πανεπιστημιακή κοινότητα στην προσπάθειά της να διαφυλάξει την ασφάλεια και την υγεία φοιτητών και εργαζομένων.

Σας υπενθυμίζουμε ότι η αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης παραμένει ύψιστης προτεραιότητας για την προστασία ατόμων αλλά και του κοινωνικού συνόλου και σας προτρέπουμε να εμβολιαστείτε άμεσα εάν δεν το έχετε ήδη πράξει. Επειδή το επικρατέστερο σενάριο όσον αφορά τον SARS-CoV-2 είναι ότι θα παραμείνει τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα ως ενδημικός ιός, η κατάσταση αναμένεται να εξομαλυνθεί περαιτέρω μόνον εφόσον ανοσοποιηθεί (εμβολιαστεί ή νοσήσει) η πλειονότητα του γενικού πληθυσμού. Επειδή ακόμα και μικρότερες ηλικίες απειλούνται από σημαντικό ρίσκο “long COVID” (μακροχρόνιων συμπτωμάτων), ως πιο υπεύθυνος τρόπος ανοσοποίησης και του πανεπιστημιακού πληθυσμού καταδεικνύεται ο εμβολιασμός. Ο εμβολιασμός έχει πολύ μικρότερο κίνδυνο σε σχέση με τη φυσική νόσηση, ανεξάρτητα από ηλικία 1.

Μέχρι να αυξηθεί περαιτέρω η εμβολιαστική κάλυψη του γενικού πληθυσμού, το Πανεπιστήμιό μας προσφέρει σε φοιτητές και εργαζόμενους τη δυνατότητα συμμετοχής στις εκπαιδευτικές και άλλες διαδικασίες με φυσική παρουσία, και με χρήση αρνητικών διαγνωστικών τεστ. Τονίζουμε ότι επειδή μόνο ο εμβολιασμός προσφέρει ασφαλή προστασία από νόσηση, η εναλλακτική των τεστ είναι υποδεέστερη και προσωρινή λύση. Έτσι, αν και το Πανεπιστήμιο επιτρέπει την προσέλευση και με αρνητικά τεστ, εμφατικά σας παροτρύνουμε να εμβολιαστείτε. Το Τμήμα μας, λόγω του αντικειμένου του, έχει πρόσθετη ευθύνη να δώσει το καλό παράδειγμα στην κοινωνία και να φθάσει στο μέγιστο δυνατό ποσοστό εμβολιασμού. Επιπλέον, λόγω της εργαστηριακής φύσης του που φέρνει φοιτητές, ερευνητές και ακαδημαϊκούς σε πολύ πιο συχνή και στενή επαφή μεταξύ τους, είναι σημαντικό για όλους να είμαστε όσο το δυνατόν περισσότερο ασφαλείς. Έτσι, δεν θα κουραστούμε να τονίζουμε τη σημασία του εμβολιασμού, χωρίς φυσικά να ξεχνάμε και τα καθημερινά μέτρα πρόσθετης ασφάλειας, ιδίως τη σωστή χρήση μάσκας στους κλειστούς χώρους.

Το Τμήμα προτίθεται να συμμετάσχει σε ενημερωτικές εκδηλώσεις για τον εμβολιασμό, οι οποίες θα διοργανωθούν από το Πανεπιστήμιο Κύπρου, τις οποίες σας προτρέπουμε να εκμεταλλευτείτε για να επιλυθούν οι όποιες απορίες σας και να καθησυχαστούν οι τυχόν ανησυχίες σας.

Όπως έχετε ήδη ενημερωθεί, η χρήση Safepass είναι ήδη υποχρεωτική σε όλους τους χώρους του Τμήματος και του ΠΚ. Εάν δεν κατέχετε πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ανάρρωσης από COVID19 (με ισχύ 6 μήνες) μπορείτε να χρησιμοποιήσετε PCR ή rapid τεστ με ισχύ 72 ώρες. Σας υπενθυμίζουμε ότι είστε υπόχρεοι να ανεβάσετε το Safepass σας στην πλατφόρμα www.ucy.ac.cy/ucysafeapp. Επίσης, με βάση τα διατάγματα πρέπει να είστε σε θέση να παρουσιάσετε το Safepass εάν σας ζητηθεί από αρμόδια άτομα. Αν δεν είστε σε θέση να παρουσιάσετε Safepass θα σας ζητηθεί να αποχωρήσετε. Φοιτητής/τρια ή άλλο προσωπικό του ΠΚ που κατά τον έλεγχο διαπιστώνεται για δεύτερη φορά να βρίσκεται σε χώρο του Πανεπιστημίου χωρίς SafePass, θεωρείται ότι διαπράττει σοβαρό πειθαρχικό παράπτωμα, απομακρύνεται αμέσως με οδηγίες των εξουσιοδοτημένων λειτουργών και παραπέμπεται στην Επιτροπή Πειθαρχικού Ελέγχου (ΕΠΕ) του Πανεπιστημίου.

Ελπίζουμε στη συνεργασία σας για την εύρυθμη λειτουργία του Τμήματος το προσεχές ακαδημαϊκό έτος.

Με εκτίμηση, Εκ μέρους του Συμβουλίου Τμήματος


1 Barda N, Dagan N, Ben-Shlomo Y, Kepten E, Waxman J, Ohana R, Hernán MA, Lipsitch M, Kohane I, Netzer D, Reis BY, Balicer RD. Safety of the BNT162b2 mRNA Covid-19 Vaccine in a Nationwide Setting. N Engl J Med. 2021 Aug 25. doi: 10.1056/NEJMoa2110475. Epub ahead of print. PMID: 34432976.

X