H τουρκική γλώσσα μαζί με την ελληνική είναι μία από τις επίσημες γλώσσες του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η καλή γνώση της τουρκικής γλώσσας αποτελεί πλεονέκτημα και πρόσθετο προσόν για σκοπούς εργοδότησης. Επιπλέον η συνεργασία μεταξύ ιδιωτικών εταιρειών από τις δύο κοινότητες καθώς και η καθημερινή επικοινωνία με Τουρκοκύπριους αποτελεί πλέον γεγονός.

Τα μαθήματα έχουν σχεδιαστεί με σκοπό οι φοιτητές να γνωρίσουν την τουρκική γλώσσα και κουλτούρα. Επίσης, στοχεύουν να προετοιμάσουν τους φοιτητές να χρησιμοποιούν τη γλώσσα στην επαγγελματική και κοινωνική τους ζωή. Οι φοιτητές θα έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν δεξιότητες χρήσης της γλώσσας μέσα από τη γραφή, ανάγνωση, ακρόαση και ομιλία. Τα μαθήματα είναι εναρμονισμένα με το Κοινό Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Αναφοράς για τις ξένες γλώσσες (ΚΕΠΑ).

Μαθήματα

ΓΛΩ 050: Τουρκικά - Αρχάριοι I (5 ECTS)
Αυτό το μάθημα έχει σκοπό να εισαγάγει τους φοιτητές στην τουρκική γλώσσα και να τους προετοιμάσει να χρησιμοποιούν τη γλώσσα στη μελλοντική εργασιακή τους ζωή και στις καθημερινές, κοινωνικές τους δραστηριότητες. Οι φοιτητές θα αποκτήσουν την ικανότητα να εκφράζονται στην τουρκική γλώσσα, χρησιμοποιώντας απλές προτάσεις και ανταλλάσσοντας ιδέες για την κουλτούρα της γλώσσας που στοχεύουν.

Αυτό το μάθημα θα βοηθήσει τους φοιτητές να αναπτύξουν τις ικανότητες τους στο ακουστικό, την ομιλία, την ανάγνωση και γραφή, με βάση το Κοινό Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Αναφοράς για τις γλώσσες A1.1. Με την επιτυχή ολοκλήρωση των μαθημάτων, οι φοιτητές θα έχουν ένα σημαντικό πλεονέκτημα για τη μελλοντική τους καριέρα και θα μπορούν να εγγραφούν στο ΓΛΩ 051 Τουρκικής Γλώσσας.
ΓΛΩ 051: Τουρκικά - Αρχάριοι II (5 ECTS)
Προαπαιτούμενο: ΓΛΩ 050 ή ισότιμο.

Το μάθημα Αρχάριοι ΙΙ είναι συνέχεια του Αρχάριοι Ι και είναι σχεδιασμένο στην οικοδόμηση των τεσσάρων βασικών δεξιοτήτων όπως είναι η ομιλία, το ακουστικό, η ανάγνωση και η γραφή που ξεκινούν από το πρώτο επίπεδο. Αυτό το μάθημα έχει σκοπό να εισαγάγει τους φοιτητές στην τουρκική γλώσσα και να τους προετοιμάσει να χρησιμοποιούν τη γλώσσα στη μελλοντική εργασιακή τους ζωή και στις καθημερινές, κοινωνικές τους δραστηριότητες. Οι φοιτητές θα αποκτήσουν την εμπιστοσύνη να εκφράζονται στην τουρκική γλώσσα, χρησιμοποιώντας απλές προτάσεις και ανταλλάσσοντας ιδέες για την κουλτούρα της γλώσσας που στοχεύουν. Αυτό το μάθημα θα βοηθήσει τους φοιτητές να αναπτύξουν τις δεξιότητες τους στην τουρκική γλώσσα όπως είναι το ακουστικό, η ομιλία, η ανάγνωση και η γραφή.

Το επίπεδο του με βάση το Κοινό Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Αναφοράς για τις γλώσσες Α2.1.
ΓΛΩ 052: Τουρκικά- Μέσο Επίπεδο Ι (5 ECTS)
Προαπαιτούμενο: ΓΛΩ 051 ή ισότιμο.

Αυτό το μάθημα έχει σχεδιαστεί με βάση τις προϋπάρχουσες γνώσεις της τουρκικής γλώσσας, με σκοπό να βελτιώσει και να εμπλουτίσει τις γνώσεις των φοιτητών στη γλώσσα. Το μάθημα καλύπτει καινούργιες γραμματικές δομές, καθώς, επίσης, και λεξιλόγιο, μέσα από το οποίο οι φοιτητές να είναι σε θέση να αναπτύσσουν τις ικανότητες τους στο ακουστικό, προφορικό, αναγνωστικό και γραπτό λόγο. Ο βασικός στόχος του μαθήματος είναι να αποκτήσουν την ικανότητα να κατανοούν σε μεγάλο βαθμό, τον προφορικό και γραπτό λόγο και, ταυτόχρονα, να μπορούν να εξασκήσουν τις γλωσσικές και επικοινωνιακές τους δεξιότητες χρησιμοποιώντας τις γραμματικές δομές και το λεξιλόγιο που έχουν διδαχθεί. Ορισμένες από τις τεχνικές διδασκαλίας που χρησιμοποιούνται στο μάθημα είναι οι εξής: Παιχνίδι ρόλων, συζήτηση ή διάλογος, ομάδες εργασίας, ασκήσεις για εξάσκηση του γραπτού και του ακουστικού λόγου, καθώς επίσης και ασκήσεις κατανόησης.

Το επίπεδο του με βάση το Κοινό Ευρωπαϊκό Πλαίσιο για Ξένες Γλώσσες είναι Α2.
ΓΛΩ 053 Τουρκικά- Μέσο Επίπεδο ΙΙ (5 ECTS)
Προαπαιτούμενο: ΓΛΩ 052 ή ισότιμο.

Το μάθημα σχεδιάστηκε για τη βελτίωση των προηγούμενων γνώσεων και δεξιοτήτων των φοιτητών στην τουρκική γλώσσα. Στα πλαίσια του μαθήματος, οι φοιτητές θα έχουν τη δυνατότητα να βελτιώσουν τις προφορικές τους δεξιότητες, συμμετέχοντας σε συζητήσεις για καθημερινά θέματα, εμπειρίες και για μελλοντικά σχέδια. Αναμένεται οι φοιτητές να είναι σε θέση να επικοινωνούν με άνεση, τόση στον προφορικό όσο και στο γραπτό λόγο, χρησιμοποιώντας πολύπλοκες συντακτικές δομές.

To μάθημα στοχεύει το επίπεδο Β1.1 του Κοινού Ευρωπαϊκού Πλαισίου Αναφοράς για τις γλώσσες. Με την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος και εξασφάλιση βαθμολογίας 7 και πάνω, οι φοιτητές που έχουν παρακολουθήσει το πρόγραμμα από το Εαρινό εξάμηνο 2022 και μετά θα μπορούν να λαμβάνουν «Πιστοποιητικό Ξένης Γλώσσας» για το πιο πάνω αναφερόμενο επίπεδο.
ΓΛΩ 150: Τουρκικά για Ιατρική - Αρχάριοι Ι (5 ECTS)
Το μάθημα Ιατρική Ορολογία στην Τουρκική Ι δίνει έμφαση στην πρακτική καθημερινή εφαρμογή χρήσης της γλώσσας σε θέματα ιατρικού περιεχομένου. Το μάθημα εστιάζεται στην ανάπτυξη όλων των γλωσσικών δεξιοτήτων (ανάγνωση, γραφή, ομιλία, ακρόαση), μέσα από τη συνεργατική δραστηριοκεντρική μάθηση. Συγκεκριμένα, οι φοιτητές θα διδάσκονται την βασική τουρκική ορολογία που σχετίζεται με το αντικείμενο σπουδών τους μέσα από σύγχρονα, αυθεντικά, τουρκικά κείμενα και το μάθημα θα επικεντρώνεται στην ανάπτυξη των επικοινωνιακών ικανοτήτων ώστε να μπορούν να επικοινωνήσουν με Τουρκοκύπριους ασθενείς. Μέσα στα πλαίσια του μαθήματος χρησιμοποιούνται διάφορα εκπαιδευτικά παιχνίδια και εργαλεία, ηλεκτρονικές εφαρμογές, ομαδική εργασία, παιχνίδια ρόλου, παρουσιάσεις των φοιτητών και άλλα οπτικά-ακουστικά υλικά που συμβάλλουν σημαντικά στην επίτευξη των στόχων του μαθήματος. Το μάθημα γίνεται πιο ενδιαφέρον, ενθαρρύνεται η ανάπτυξη της συνεργατικότητας μεταξύ των φοιτητών/τριών και η αλληλεπίδραση μεταξύ τους, προωθείται η ανακάλυψη της γνώσης από τους ίδιους τους μαθητές/τριες και ενθαρρύνεται η αυτοαξιολόγηση.

Στα πλαίσια του μαθήματος οι φοιτητές αποκτούν όλες τις γλωσσικές δεξιότητες ακρόαση, ομιλία, ανάγνωση και γραφή, δίνοντας προτεραιότητα στην επικοινωνιακή πτυχή της γλώσσας με βάση το Κοινό Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Αναφοράς Γλωσσών Α1.1 (CEFR).
ΓΛΩ 151: Τουρκικά για Ιατρική - Αρχάριοι ΙΙ (5 ECTS)
ΓΛΩ 152: Τουρκικά για Νομική (5 ECTS)
Το μάθημα αυτό προορίζεται για φοιτητές/τριες του Τμήματος Νομικής που έχουν βασικές γνώσεις Τουρκικών, επιπέδου Α1 και στοχεύει να καλύψει τις ανάγκες των φοιτητών/τριων που σπουδάζουν στον τομέα του δικαίου. Συγκεκριμένα στο μάθημα αυτό, οι φοιτητές/ριες μαθαίνουν να κατανοούν μικρά αποσπάσματα από νομικά κείμενα, να διαβάζουν και να συζητούν άρθρα του Συντάγματος της ΚΔ στην Τουρκική, καθώς επίσης κείμενα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, Διεθνείς Συμβάσεις, κ.λπ.

Μέσα από τα κείμενα αναλύονται γραμματικά και συντακτικά φαινόμενα της Τουρκικής που αντιστοιχούν στο Α2 του ΚΕΠΑ.